Medicatie

Daar waar ik me soms op zondagmiddag heerlijk kan verliezen in een goed leesboek, zit in nu met een stapel folders voor mijn neus, die ik in Sittard mee gekregen heb. Ik weet inmiddels dat ik niet ga ontkomen aan MS medicatie (remmers). Dan maar eens verdiepen in die berg informatie en kiezen voor medicatie waar ik het beste gevoel bij heb.

Wat me meteen opvalt is, dat het mooie luxe folders zijn. Dik glanzend papier, mooi vormgegeven. De gedachte die meteen in me opkomt is: het mag wat kosten. Vandaar die torenhoge prijzen van medicijnen? Het had wat mij betreft ook best iets minder gemogen. Misschien kunnen ze dat geld beter besteden aan verder MS onderzoek. Want alhoewel de folders van alles beloven, voorkomen is nog altijd beter dan genezen. MS voorkomen of in ieder geval genezen… Dat bestaat helaas nog steeds niet….

Na een eerste vluchtige kijk door de folders, ben ik erg verbaasd over de foto’s die erin staan. Vrolijke mooie vrouwen, liggend in het gras, fietsend met de haren wapperend in de wind, gezellig met een kopje koffie in de vensterbank. Aantrekkelijke artsen aan een bureau, de welbekende stethoscoop om de nek, kopje koffie erbij, in gesprek met weer die vrolijke mooie vrouw die een stralende glimlach op haar gezicht heeft. Het lijkt bijna of dat het leuk is om MS te hebben en dat de medicatie zeer aantrekkelijk is.

Natuurlijk begrijp ik dat het niet fijn is om doodzieke mensen af te beelden. Mensen met beperkingen, mensen in een rolstoel, mensen die de vermoeidheid uit hun ogen stralen. Maar helaas is dit wel de harde realiteit. Gelukkig kunnen veel MS patiënten nog hun gewone dagelijkse leven leven, al dan niet met wat aanpassingen en beperkingen. Maar zo stralend als ze er op de foto’s in de folders uitzien? Zo ben ik er nog geen één tegen gekomen in de wachtkamer van de neuroloog….

Enfin, dan maar eens inhoudelijk gaan kijken, wat men te melden heeft. Een eerste keuze is de vorm van toediening. Ga je voor medicatie in de vorm van tabletten, capsules of injecties in de spier of net onder de huid? Dan heb je een eerste keuze gemaakt en kun je wat folders aan de kant leggen. Mij maakt de toedieningsvorm niet zoveel uit, dus mijn stapel folders blijft gelijk.

De werking is nagenoeg bij elk medicijn hetzelfde. Het remt de MS doordat je immuunsysteem onderdrukt wordt (immuunmodulerende medicatie). Hierdoor wordt de kans op aanvallen, in de MS wereld ook wel schubs genoemd (spreek je uit als sjoeps), verminderd. Door deze afname van schubs, wordt de kans op blijvende beschadiging en het risico op invaliditeit ook teruggebracht. Kijk, dat is nou iets, daar kan ik me enigszins in vinden en daar word ik in enige mate ook wel happy van. Vroeger had men geen medicatie, laat staan een keuze uit medicatie…

Het gaat dus een keuze worden op basis van de bijwerkingen die vermeld worden. Huidreacties op de plaats van injecties, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, diarree, misselijkheid, haaruitval, stijging van bepaalde leverenzymen, flushings (soort van opvliegers), maagpijn… Een kleine greep uit de “mogelijkheden” waar je voor kunt kiezen. Nu weet ik dat als je een bijsluiter van paracetamol leest, er ook bijwerkingen genoemd worden. Hier denk je ook niet over na, als je een paracetamolletje neemt. Maar ik heb het nu over medicijnen, die ik levenslang ga gebruiken. Net zoals velen met mij. Dit in tegenstelling tot het paracetamolletje voor de hoofdpijn of elk ander kwaaltje waar je wel eens last van kunt hebben. Toch wel een groot verschil. Zeker voor iemand zoals ik, die een afkeer heeft van medicatie en liever op een mildere natuurlijke manier van een kwaaltje afkomt.

Hoe mooi en vrolijk de mensen er op de foto ook uitzien, als ik de veelbelovende teksten doorgelezen heb ben ik verre van vrolijk en ben ik niet bepaald gemotiveerd om een keuze te maken. Ik leg het stapeltje nog maar even aan de kant en steek net als een struisvogel de kop in het zand. Nu kan het nog… Eerst maar eens de MRI ondergaan en de uitslag afwachten. Hopelijk kan de arts dan voor mij een weloverwogen keuzen maken qua medicatie en zit ik er over een tijd net zo vrolijk en mooi bij, als die vrouwen in de folder…

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s