De juiste balans

Het woord van het jaar 2017 is voor mij ongetwijfeld: balans. De juiste balans, wel te verstaan. Bijna halverwege het jaar kan ik dit nu al doorgeven aan de Dikke van Dale. Alles in mijn leven staat momenteel in het teken van het vinden van de juiste balans.

Hoe blijf ik in evenwicht op mijn evenwichtsbalk? Wanneer en waarom val ik eraf? Wanneer en hoe blijf ik erop staan en kan ik verder lopen?

Het vinden van de juiste balans in het gezinsleven. Hoe deel ik mijn taken in en verdeel ik mijn taken, zodat het voor iedereen leuk blijft? Manlief wil me graag helpen. De kinderen misschien iets minder graag, maar ze zijn oud genoeg om te helpen. Dus krijgen ze ook taken toebedeeld die op mama’s evenwichtsbalk liggen.

Het vinden van de juiste balans in mijn werk. Hoe deel ik mijn uren in, zodat het voor mij goed te doen is, maar ook voor mijn collega’s leuk blijft? Wanneer meld ik me ziek? Ga ik door tot het eigenlijk te laat is of trek ik vroegtijdig aan de bel?

Het vinden van de juiste balans in mijn vriendschappen. Waar doe ik aan mee? Wat laat ik aan me voorbij gaan? Ik heb nooit de illusie gehad dat ik niet gemist kan worden, maar daar waar iets leuks te beleven valt, ben ik toch graag van de partij.

Het vinden van de juiste balans in het contact met lotgenoten. Begrijp me niet verkeerd. Lotgenotencontact is ontzettend fijn en kan voor balans zorgen. Het kan echter ook voor onrust zorgen. Lees ik alles? Reageer ik op alles? Wil ik eigenlijk andermans leed elke dag lezen? Doet dat me goed of juist niet?

Het vinden van de juiste balans in mijn lijf. Wat voel ik? Wanneer moet ik naar de huisarts, neuroloog of MS-verpleegkundige? Wanneer kan ik het zelf oplossen? Ben ik eigenwijs of ga ik voor de zekerheid toch maar wel?

De allergrootste uitdaging is het vinden van de juiste balans tussen mijn gevoel en mijn verstand. Die twee botsen nog wel eens. Ze staan dan allebei op het topje van hun kunnen te wiebelen. Soms valt de ene, een andere keer de andere.

Als je in Google het woord balans in typt, kom je uit bij yoga. Zou dat dan de sleutel naar het succes zijn? Samen met een lieve oude bekende, ook zoekende naar balans, nemen we deze sleutel in de hand en gaan we op zoek. De eerste yoga les eindigt voor mij in tranen. Niet van verdriet maar van opluchting. Van het gevoel sinds lange tijd weer eens gedachtenvrij te zijn. Van het gevoel dat het toch mogelijk is om de juiste balans te vinden, ook met MS. Mijn lieve yoga maatje is ook meer dan happy. Volgens mij hebben we samen de sleutel naar succes gevonden!

Het tweede woord van 2017 wordt voor mij dan ook: yoga. En Google zal bevestigen dat deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn…

 

5 gedachten over “De juiste balans

  1. Heel herkenbaar, altijd op zoek naar balans😊En als je denkt dat alles in balans is en je dus weer iets meer gaat doen,moet je opnieuw aan de slag😊 (althans zo gaat het bij mij)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s