Geheugendingetjes

De foto bij deze blog is van de zomervakantie 2016. We gingen wadlopen op de Engelsmanplaat, een prachtige zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het mooie van wadlopen is, dat het een stukje ongerepte natuur is wat je betreedt als het eb is. Maar je weet ook dat de zee, als het weer vloed wordt, het zand dat je belopen hebt weer overspoelt. Alle voetstappen die je achtergelaten hebt, worden weer gewist, alsof je er nooit bent geweest.

IMG_2947

Soms overvalt me het gevoel, dat de MS mijn geheugen ook wel eens overspoelt en dingen wist. Heel erg beangstigend… Ik houd graag controle over alles wat ik doe en wat ik denk. Ik kan het niet uitstaan als ik dingen of namen vergeet, op een bepaald moment midden in een zin niet meer weet wat ik eigenlijk wilde zeggen of een woord in gedachten had maar tegelijkertijd een ander woord uitspreek. Soms zelfs een woord zeg wat er helemaal niets mee te maken heeft. Af en toe gewoon lachwekkend, zo raar…

Eén van de kenmerkende aspecten van MS zijn cognitieve klachten. De cognitie is het denkvermogen en het geheugen van de mens. Bij problemen kun je denken aan: geheugenverlies, concentratie problemen, het tempo van informatieverwerking, het zoeken naar woorden en het opdiepen van informatie uit je geheugen. Cognitieve stoornissen komen bij ongeveer de helft van mensen met MS in meer of mindere maten voor. Deze stoornissen worden veroorzaakt door neurologische afwijkingen en deze zijn weer terug te zien op de MRI-scan. Deze hebben dus een lichamelijke oorzaak.

Afspraken vergeten, niet meer weten waar je je sleutels of telefoon hebt gelaten, ergens heenlopen en dan niet meer weten wat je daar wilde gaan doen. Dit zal niemand onbekend voorkomen. Het kan iedereen overkomen. We hebben het immers allemaal zo druk, zijn met het één bezig en met onze gedachten alweer bij het ander.

Als ik terug kijk naar het afgelopen jaar, denk ik dat de MS toch al aan het knagen was aan mijn hersencellen. En dan heb ik het niet alleen over de soms extreme vermoeidheid maar ook geheugendingetjes. Hoe vaak de kinderen niet tegen mij gezegd hebben: mama, jij vergeet best veel, weet je dat? Mama, ik heb dat tegen jou gezegd, echt waar! Allemaal kleine tekens, die ik heb genegeerd. Toegeschreven aan het feit dat ik het te druk had, teveel dingen tegelijk wilde doen, teveel hooi op mijn vork nam. Maar was dat wel zo? Waren het toch de eerste aankondigingen van het naderend onheil?

Het voordeel van dingen vergeten is, dat je ook weer vergeet, dat je iets vergeten was. En dat er dus uiteindelijk geen vuiltje aan de lucht is. Maar ik wil dit niet vergeten, ik vind dit eng. Daarom houd ik in een notitieboekje belangrijke dingen bij over het beloop van mijn MS. Wat de medicijnen teweeg brengen. Als ik klachten heb gehad. Wanneer ik bij de arts, MS verpleegkundige of huisarts ben geweest.

Met mijn notitieboekje binnen handbereik, vergeet ik niets en houd ik overzicht. En dan denk ik maar: wie schrijft, die blijft…

 

 

 

 

3 gedachten over “Geheugendingetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s