Omdenken

De maand november begon met een avondje naar de grote Omdenk theatershow. Geweldig, wat een herkenning en een eye opener. Omdenken is niets anders dan van een probleem een feit maken en vervolgens naar de nieuwe mogelijkheden kijken. Klinkt gemakkelijker dan het is en geeft zeker stof tot nadenken.

Verder heb ik een week geleden opnieuw de MRI scan van de binnenkant bekeken en had ik vandaag een afspraak bij de neuroloog voor de uitslag. In februari had ik totaal geen idee van de donkere wolken die boven mijn hoofd hingen. De wolken hangen er nog steeds, al lijken ze tegenwoordiger niet meer zo donker. Soms valt er regen uit, maar de zon schijnt er ook weer regelmatig doorheen. Zou de MS stabiel gebleven zijn? Doet de medicatie wat die moet doen? Is de arts tevreden?

Vandaag kwam het verlossend woord: het MRI beeld laat hetzelfde beeld zien als in februari: geen verbetering maar ook zeker geen verslechtering! Dus ja, ik ben voorzichtig blij en de neuroloog is tevreden. Alhoewel de MRI geen verslechtering laat zien, ben ik er niet helemaal gerust op. Want mijn lijf voelt soms verre van goed. Als ik hier het Omdenken principe op loslaat, kom ik tot de volgende conclusie:

Probleem: alhoewel ik nog heel veel kan, loop ik geregeld tegen zaken aan, die niet meer zo goed lukken.

Feit: ik heb MS. Er zullen gaandeweg de jaren nog wel meer dingen bijkomen die niet meer gaan lukken.

Nieuwe mogelijkheden: ik pas mijn plannen aan naar wat wél mogelijk is. Ik neem mijn rust. Geniet met volle teugen van alles wat nog goed gaat en maak volop gebruik van mijn goede dagen. Een minder dagje gaat vanzelf weer voorbij.

De medicatie lijkt dus te doen wat die moet doen. Toch blijft die medicatie voor mij een hekel punt. Afgelopen weekend had ik weer zo’n kakweekend, was alweer even geleden. Dat heb ik vandaag bespreekbaar gemaakt, alle voors en tegens op de tafel gelegd. Nog meer Omdenken:

Probleem: De medicatie geeft vervelende bijwerkingen en voelen daardoor niet goed. Voor mijn gevoel maakt de medicatie mij zieker dan de kwaal zelf.

Feit: Door de medicatie heb ik 30% minder kans op een terugval. De MS lijkt nu rustig. Ik heb 7 maanden medicatie gebruikt. Nu eens kijken hoe ik me voel, als ik geen medicatie meer neem. Ik neem een risico, maar wie niet waagt, wie niet wint.

Nieuwe mogelijkheden: ik ga me verdiepen in wat (andere) voeding voor mij kan betekenen. Ik ben ingeloot in het Eet Anders Experiment 2.0! Donderdag 9 november was de eerste bijeenkomst in Eindhoven. Vandaag start ik officieel met het ander voedingspatroon. Ik zal in een toekomstige blog hier meer over vertellen.

Al met al vandaag dus een bijzondere dag: een goede uitslag, stoppen met medicatie, starten met een ander voedingspatroon. Het voel oh zo goed. Ik ga snel weer verder de maand november in, want er staan nog hele leuke dingen op de planning!

IMG_1958

P.s. de neuroloog heeft me een 3-tal andere medicijnen voorgesteld. Daar ga ik de komende tijd over nadenken. Over drie maanden verwacht ze me weer terug en gaan we het daar over hebben. Zij is namelijk van mening dat helemaal geen medicatie geen optie is. Ik laat het nu maar even voor wat het is en dan zie ik dan wel weer verder….

 

 

 

 

 

 

5 gedachten over “Omdenken

  1. Achteraf ben ik blij dat ik nooit ben begonnen met medicatie omdat ik het (blijkt achteraf) nooit nodig had ….. Toen, zoveel jaar geleden, stond medicatie nog in de kinderschoenen, en ivm kinderwens raadde mijn neuroloog het beginnen dus af. Achteraf gezien heeft het krijgen/hebben van coeliakie met als gevolg een structuur en streng levenslang glutenvrij dieet mij veel meer goeds gebracht: veel meer energie, veel minder (vaak) moe, betere conditie. Dus wie weet wat een veranderd voedingspatroon voor jou gaat betekenen? Ik hoop veel goeds!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ben blij voor jou, omdenken is eigenlijk voor iedereen goed. Gr Anny

    Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

    ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s