Stop met vullen, start met voeden!

IMG_5775

Begin oktober kreeg ik bovenstaand bericht in mijn mailbox. Dit Eet Anders Experiment 2.0 stond boven aan mijn verlanglijstje. Ik was dan ook zeer verheugd dat ik ingeloot was, lucky me….

In mijn zoektocht naar een gezonde leefstijl voor MS-patiënten kwam ik dit experiment tegen. De combinatie MS & voeding is een hot item geworden in MS land. Vorig jaar oktober 2016 vond het eerste Eet Anders Experiment plaats. De resultaten van dit experiment bleken veelbelovend. Ik vind het meer dan de moeite waard om uit te vinden, of het aanpassen van mijn voedingspatroon een gunstige uitwerking heeft op mijn MS.

Donderdag 9 november werd ik in Eindhoven verwacht voor de kick start. Behoorlijk nieuwsgierig en enigszins nerveus ging ik op pad. Het is op zich al heel bijzonder om met zoveel MS-patiënten een dag door te brengen. In dit gezelschap ben ik geen uitzondering. Iedereen weet waar je over praat, erkenning en herkenning. We kwamen allemaal met hetzelfde doel en dat, tezamen met het “etiketje” MS, schepte een band.

We kregen veel informatie, een heerlijke lunch gebaseerd op ons nieuwe voedingspatroon (het is geen dieet!) en een werkboek met de recepten voor de eerste vier weken: ontbijt, lunch en diner. Drie maaltijden per dag, geen tussendoortjes. Normale maar vooral lekkere voeding. Er wordt geen enkele voedingscategorie uitgesloten. Echter, van sommige categorieën eet je meer dan wat je gewend bent: groente, peulvruchten en noten. Van sommige minder, denk aan zuivel en brood. Maar alles komt aan bod en dat maakt het ook gemakkelijker om vol te houden. En wat zeker zo belangrijk is: alle gezinsleden kunnen mee eten met dit menu.

De dag na de kick start ben ik heel kritisch mijn voorraadkast ingedoken. Wat kan ik gebruiken? Welke boodschappen moet ik doen? Je krijgt overigens elke week een boodschappenlijstje voor het menu van desbetreffende week. Er staan dingen op dat lijstje, die ik nog nooit in huis heb (gehad). Er stonden echter ook wat dingen in mijn kast, die beslist niet voorkomen in mijn werkboek. Denk aan witte rijst en bepaalde pasta’s. Deze heb ik voor het gemak maar naar achteren geschoven. Weggooien kan altijd nog.

IMG_5840

Het is dus op de eerste plaats een bewustwording van wat je allemaal eet en soms ook waarom je dit eet. Ook een soort van omdenken. De slogan is:

Stop met VULLEN. Start met VOEDEN!

Met deze zin in mijn achterhoofd, ga ik de komende weken aan de slag. De eerste terugkomdag is maandag 11 december. Ervaringen uitwisselen en evalueren. Dan wordt ook besproken hoe je vanaf dan zelf je menu’s gaat samenstellen. De tweede terugkomdag en tevens laatste bijeenkomst is zaterdag 27 januari 2018.

Inmiddels ben ik een week bezig met dit voedingspatroon en het bevalt erg goed. Echtgenoot en kinderen eten ook lekker mee en ik hoor ze niet klagen! Voor mij is dit Eet Anders Experiment een goede afsluiting van 2017 én tevens een goed begin van 2018. Ik ben er erg enthousiast over en ben heel erg benieuwd wat het me uiteindelijk gaat opleveren.

 

2 gedachten over “Stop met vullen, start met voeden!

  1. Ik ben hier ook grote fan van. Door mijn ziekte van Crohn moest ik altijd al wat letten op mijn voeding en nu met de PCOS let ik er nog meer op, alhoewel ik de laatste weken weer wat “losbandiger” was 😮. Ik geloof er ook in dat een goed voedingspatroon klachten kan verminderen. Succes en hopelijk zie je resultaten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s