Het geluid van de stilte

Alledaagse geluiden in mijn leven: een kwebbelende dochter, manlief die altijd wel iets te vertellen heeft, een puberzoon die bromt met zijn baard-in-de-keel stem, onze honden die blaffen, een wasmachine die draait, een droger die droogt, een afzuigkap die zoemt, een pling van mijn telefoon die een appje aankondigt, muziek op de radio, geluid van de tv, het verkeer in de straat, dictaten verwerken op mijn werk, telefoontjes beantwoorden, ga zo maar door. Er is amper ruimte voor stilte in mijn leven.

’s Nachts gaat het door: manlief die snurkt (af en toe…), een dochter die zelfs in haar slaap door praat, zoonlief die af en toe in zijn slaapt bromt, een hond in woonkamer die blaft omdat hij buiten iets hoort, nachtelijk verkeer in de straat, de wekker die aankondigt dat het tijd is om op te staan. En het alledaagse riedeltje begint weer overnieuw . Dag in, dag uit. Week in, week uit. Soms toeteren mijn oren ervan.

Maar, vanaf vanmiddag is het stil, muisstil, sttttt….. Ga ik luisteren naar het geluid van de stilte. Of zoals Simon en Garfunkel dat zo mooi bezongen: the sound of silence. Mijn stilte retraite gaat vanmiddag beginnen.

Wat is een stilte retraite?
Op retraite gaan betekent letterlijk: je terug trekken. Meestal op een stille plek in de natuur of in een klooster. Even pas op de plaats maken en afstand creëren van de waan van alle dag. Even niet meer tien ballen tegelijk in de lucht houden. Gewoon er zijn, op dit moment. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant, boek of verplichte praatjes. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is. Niets meer. En ook niets minder.

Die stilte lijkt me vreemd, onwennig, misschien zelfs een beetje eng. Ik vind het best spannend. Wat als de muren op me af komen? Ik ga het ervaren. De komende dagen dompel ik me onder in de stilte van Abdij Koningshoeven. Geen social media, geen mobiele telefoon, geen krant, geen tv. Geen contact met het thuisfront. Niet praten, in stilte eten, in stilte wandelen, in stilte zijn…

Uiteraard vertel ik jullie er alles over, als ik weer thuis ben. Maar voor nu ga ik langzaam afkicken van alle vertrouwde geluiden om me heen en maak ik me klaar voor wat komen gaat.

Stilte, oorverdovende stilte….

IMG_1742

 

Advertentie

Een gedachte over “Het geluid van de stilte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s