Stilte retraite

Tijdens mijn stilte retraite heb ik heel veel geschreven. Het gaat me te ver om dit helemaal inhoudelijk met jullie te delen. Echter een aantal passages uit mijn dagboek zal ik met jullie delen om een sfeer neer te zetten. Het is bijna niet uit te leggen hoe ik de afgelopen dagen ervaren heb.

De dagen bestonden uit steeds weer terugkerende activiteiten: gebedsdiensten, maaltijden in stilte, lezen, kleuren, schrijven, wandelen, bezinningsworkshops en vooral gewoon in stilte zijn…

Om 04.15 uur begon de nachtwake (Metten). In het holst van de nacht luisteren naar gezang en gebeden. Daarna een kwartier stilte, lampen uit, moment voor meditatie. Buiten klettert de regen tegen de ramen, binnen in de kapel heerst rust. Ik adem diep in en flink uit. Wat een heerlijk gevoel, wat een weldaad. Om 05.00 uur luiden de klokken en is de dienst afgelopen. In de kleine eetzaal (refter) haal ik een mok thee en daarna dwaal ik weer in het donker terug naar mijn kamer….

Omdat ik mijn inspiratie voor een retraite uit het boek Ki van Hans Peter Roel haalde, mocht een leesboek van deze schrijver niet ontbreken in mijn bagage. De Vlindertuin, een prachtig ontroerende roman. Een zin uit het leesboek werd mijn mantra voor deze stilte retraite: Soms moet je om vooruitgang te boeken, eerst even stilstaan.

Wat bijzonder, zo’n bewustwording. Heerlijk die rust en stilte. Niets wat moet, niemand die iets van me wilt of iets aan me vraagt. Het is genieten, elke minuut van de dag….

Als ik mensen vertelde over mijn stilte retraite kreeg ik de meest uiteenlopende reacties: “Wat ga je daar dan doen?” “Waar ben je naar op zoek?” “Bah, ik moet er niet aan denken!” “Wauw, dat zou ik ook best willen!” Het is niet zo zeer dat ik op zoek was naar iets. Ik wilde alleen graag weten of ik op de juiste weg zit. Waar ik nu sta in het leven. Misschien een combinatie van de juiste weg zoeken en vooruitgang boeken?

Ik slaap in het gastenverblijf van het klooster. Tweede verdieping, kamer 25. Elke keer 50 traptredes naar beneden om thee te halen, te eten, naar een viering te gaan. Ook elke keer 50 traptredes omhoog naar mijn kamer. Als je naar de kapel loopt, ben je bijna 10 minuten onderweg, in die donkere koude gangen. Dus met die beweging zit het hier wel goed. Klimmen tegen MS training gaat hier gewoon door, ook zonder loopband!

Ik heb ook nog een ander boek gelezen, geschreven door broeder Johannes. Een trappist met een wonderbaarlijk levensverhaal. Waarom iemand kiest voor een leven binnen vier kloostermuren. Hoe het dagelijks leven eruit ziet voor een monnik. Je ziet de monniken tijdens de vieringen, maar ze blijven mysterieus. Door dit boek te lezen, wordt me meer duidelijk over het leven in het klooster en heb ik diep respect voor deze trappisten en hun toewijding aan het geloof.

Het leven in het klooster is sober. Rust en stilte zijn in deze Abdij heel belangrijk. In de gangen is het koud. De grote kapel is niet verwarmd, de kleine kapel daarentegen wel maar beslist niet die behaaglijke warmte die ik thuis gewend ben. Ik loop dan ook de hele dag rond met een trui, een vest, twee paar kousen en lekker warme sloffen…

Heb ik nu uiteindelijk gevonden wat ik zocht? Ja, en nog veel meer dan dat. Met warme gevoelens kijk ik terug op de afgelopen drie dagen. Je ervaart af en toe weerstand, je laat die weerstand toe, je geeft het een plek en je komt steeds dichter bij je innerlijke ikke. Zweverig? Nee hoor, alleen maar bewustwording van alle muurtjes die je rondom je eigen persoontje opgetrokken hebt en die nu door de stilte langzaam maar zeker afbrokkelen.

Het was een belevenis om nooit meer te vergeten….

IMG_5876

5 gedachten over “Stilte retraite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s