Feiten en fabels

Afgelopen november was ik 24 jaar werkzaam in het ziekenhuis, waarvan 20 jaar op de afdeling Pathologie. Een grote fabel is, dat een patholoog alleen maar obducties verricht om een doodsoorzaak vast te stellen. Het is een feit, dat dit werk wel gedaan wordt door een patholoog, maar het werk dat op onze afdeling verricht wordt, behelst zoveel meer dan dat. Het belangrijkste werk van een patholoog, bestaat uit het stellen van diagnoses, na een (chirurgische) ingreep, verricht door een medisch specialist of huisarts.

Als secretaresse op deze afdeling, heb ik een behoorlijke medische kennis. Dan gaat het met name om de medische terminologie. Maar ik ben ook altijd erg geïnteresseerd in wat het nu eigenlijk betekent, wat ik voorbij zie komen. Na zoveel jaren werkervaring, durf ik gerust te zeggen, dat mijn medische kennis behoorlijk is. Ben uiteraard geen arts, kan geen diagnose stellen maar met sommige klinische gegevens kom ik een heel eind in de goede richting.

We hebben op onze afdeling niet veel te maken met neurologie, MS in het bijzonder al helemaal niet. Toen ik de diagnose MS kreeg, dacht ik dat het iets met spieren te maken had. Zoals zoveel mensen denken. Het afgelopen jaar is mijn medische kennis weer behoorlijk aangevuld. Dit resulteerde in een overzichtelijk lijstje met feiten en fabels.

Feiten:

 • 17.000 mensen in Nederland hebben MS.
 • 2,5 miljoen mensen wereldwijd hebben MS.
 • MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel.
 • Meer vrouwen dan mannen hebben MS.
 • Mensen met MS hebben een normale levensverwachting, alhoewel de kwaliteit van leven soms wel te wensen over laat…
 • De meeste mensen krijgen de diagnose tussen de 20 en 40 jaar.
 • MS is niet besmettelijk.
 • Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom bij MS.
 • Medicatie kan MS vertragen, symptomen bestrijden en aanvallen stoppen.

Fabels:

 • MS is een spierziekte.
 • Iedereen met MS komt in een rolstoel.
 • Je kunt overlijden aan MS.
 • Medicatie kan MS genezen.
 • Gelezen op de website van het Havenziekenhuis in Rotterdam: Is MS met wilskracht te overwinnen? “Nee, dat is een fabel, MS is niet te genezen, ook niet met wilskracht. Wilskracht helpt wel om te leren leven met MS”

IMG_1982

De feiten liegen er niet om. MS is een zeer grillige, onvoorspelbare ziekte, die veelal jonge mensen treft. Vrouwen en mannen in de bloei van hun leven. Bezig met hun carrière, stichten van een gezin of het grootbrengen van hun kinderen. Gelukkig komt de wetenschap steeds verder in het onderzoek naar MS. Maar het blijft een feit, dat er nog veel meer onderzoek nodig is, om de oorzaak van deze ziekte te achterhalen en deze rotziekte een halt toe te roepen.

Alhoewel het een feit is, dat je levensverwachting hetzelfde is als die van een gezond persoon, is het als MS patiënt niet altijd leuk om dit van gezonde mensen te moeten horen. Het lijkt me duidelijk dat het niet prettig is om met de gevolgen van MS te moeten dealen. Je hele toekomstbeeld wordt één groot vraagteken. Het is een feit dat niemand weet wat de toekomst voor hem of haar in petto heeft. Maar geloof me, voor een MS patiënt zijn de toekomstverwachtingen niet rooskleurig, en dat is beslist geen fabel!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s