Eet smakelijk!

Met groot enthousiasme ben ik na het Stilte retraite weer aan de slag gegaan met het Eet Anders Experiment. Misschien zullen sommige mensen denken: komt zij weer met haar voeding. Inderdaad, kom ik weer. Ik vind het zo bijzonder te ontdekken wat voeding met een mens kan doen. Helaas lijkt het in de medische wereld nog een onbekend gebied.

Als voorbeeld (huisdierenbezitters zal dit niet onbekend zijn): je komt met je huisdier met klachten bij de dierenarts. De dierenarts vraagt in 9 van de 10 gevallen: wat je huisdier te eten krijgt. Een hele normale, volledig geaccepteerde vraag. Ik weet niet hoe het met u zit, maar mijn behandelend arts, heeft mij nog nooit gevraagd wat ik zoal eet op een dag. Ook mijn huisarts niet. Onbekend terrein, wat niet weet, wat niet deert? Of in geval van voeding meer toepasselijk: wat een boer niet kent, vreet hij niet?

Maar het doet er zeker wel toe. Mijn ervaringen met het veranderen van mijn voedingspatroon zijn dusdanig, dat ik het wel van de daken af kan schreeuwen. Mensen, kijk eens naar wat je allemaal in je mond stopt op een dag. Wees bewust van wat voeding met je lichaam doet en waarom je dit überhaupt in je mond stopt.

Stop met vullen, start met voeden! Die slogan raak ik nooit meer kwijt. Wat ik hoop te bereiken met bekendheid geven aan dit experiment en bloggen over voeding is, dat mensen hier over na gaan denken. In het bijzonder MS-patiënten die deze blog lezen: het is zeker de moeite waard om uit te zoeken wat een ander voedingspatroon voor jou kan betekenen.

Wat houdt het ander voedingspatroon in: geen kant en klare maaltijden, mixen, zakjes en pakjes. Veel groentes. Minder zuivel en minder vlees. Meer (vette) vis, meer noten en meer peulvruchten. Geen suiker. Uiteraard dan ook geen producten waar suiker in verwerkt zit zoals koekjes, gebak, kant en klare muesli, frisdrank etc. Dit is misschien lastig voor de echte zoetekauwen, maar neem maar van mij aan, het went echt. Je moet even afkicken van de vele suiker die je bewust en onbewust in je mond stopt. Verder voedingsproducten zonder E-nummers. Dit zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsstoffen te verbeteren. Gewoon eerlijke voeding met herkenbare ingrediënten. Onbewerkt en bij voorkeur vers.

Wat doet het ander voedingspatroon met mij: ik voel me goed, fit en energiek. Het middagdutje sla ik tegenwoordig vaak over. Ben afgevallen (geen doel, maar mooi meegenomen). Ik heb geen krampen en zenuwpijnen meer in mijn benen. Ik slaap goed. Het is niet eens een “opgave” om dit voedingspatroon te volgen, want het is gewoon lekker eten, iedere dag weer. Ik denk overigens dat deze voeding voor iedereen goed is, niet alleen voor MS patiënten.

IMG_1986

Met de Kerstdagen in het vooruitzicht, is het een uitdaging geworden om recepten te vinden die voldoen aan de “gestelde” eisen van het eet experiment. Gelukkig is er genoeg te vinden, lang leve Pinterest!

Tenslotte maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie hele sfeervolle én smaakvolle kerstdagen toe te wensen. Eet een beetje minder suiker, you’re sweet enough already 😘.

 

5 gedachten over “Eet smakelijk!

  1. Fijn dat het je zo goed doet! Mijn neuroloog keek me altijd vreemd aan als ik vertelde dat ik me zoveel beter voelde sinds de diagnose coeliakie en het verplichte glutenvrije dieet. Dankzij dit dieet eten we eigenlijk alleen nog puur: eten zoals eten bedoeld is zonder al die toevoegingen. Ik ben nu bijna 10 jaar veel minder moe, veel minder last van gevoelsstoringen, geen uitslag meer in mijn gezicht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s