Pseudoschub?

De feestdagen zijn weer voorbij. Gezellige, sfeervolle dagen maar ook drukke dagen. Ik gedij het best bij rust en regelmaat. Normale tijden opstaan en eten, gewoon je dingen doen en weer lekker op tijd naar bed. De afgelopen dagen waren dan ook een behoorlijke aanslag op mijn lijf. Voelde ik me vóór de feestdagen een soort van superwoman…. nu is daar weinig meer van over. Dus langzaam maar weer opkrabbelen.

Vanmorgen las ik in MS Nieuwslijn, het magazine van het Nationaal MS Fonds, een artikel over het verschil tussen een schub en een pseudoschub.

Een schub is een MS aanval als gevolg van een acute ontsteking in het zenuwstelsel (hersenen of ruggenmerg) met een minimale duur van 24 uur waarbij koorts en infectie afwezig zijn. Er is sprake van (nieuwe) ontsteking(en) in het zenuwstelsel.

Bij een pseudoschub heb je te maken met symptomen waar je eerder last van hebt gehad. Er is echter geen sprake van acute ontstekingen alhoewel je wel de klachten ervaart van een MS aanval. Een pseudoschub kan ontstaan door warmte-intoleratie, stress, teveel inspanning, prikkels… Ik herken het meteen, omdat ik hier in mei ook mee te maken had (Gaat het MiS?). Nu lijkt het weer het geval te zijn, de klachten zijn in ieder geval hetzelfde.

Eigenlijk houdt je MS je voor de gek met een nep aanval. Je kunt het ook zien als een flinke waarschuwing. PAS OP! Ik ben er nog steeds! Dus ik ben op mijn hoede…

Bewegen of sporten veroorzaken geen schubs, dat wordt stellig benadrukt in ditzelfde artikel. Maar overmatige inspanningen kunnen wel een pseudoschub veroorzaken. Dan maar rustig aan beginnen met trainen en de nodige rust in acht houden. Dan zal dit geniepige verschijnsel ook wel weer over gaan.

In het magazine stond ook een artikel over het MS Brain Health rapport. Dit is een document dat tot stand is gekomen door vanuit verschillende invalshoeken te kijken naar de meest optimale zorg die aan MS patiënten geboden kan worden. Tot mijn grote vreuge wordt in dit rapport een gezonde leefstijl genoemd. Wat dat betreft ben ik goed bezig. Echter er wordt ook benoemd dat vroegtijdig starten met behandelen (medicatie), veel leed kan voorkomen en de beste kans biedt op behoud van hersen- en ruggenmergweefsel.

Het al dan niet starten met medicatie hangt als een zwaard van Damocles boven mij in dit nieuwe jaar. Een constant gevecht tussen gevoel en verstand. Verstand: eigenlijk beter van wel, wetenschappelijk bewezen, advies neuroloog. Gevoel: wil ik eigenlijk niet, bang voor bijwerkingen, voel me beter zonder. Toch wil ik niet te maken krijgen met blijvende beschadigingen en pijnklachten zoals ik die momenteel heb.

In februari moet ik weer terug naar de neuroloog. Ik heb dus nog even tijd om er over na te denken. In de tussentijd neem ik voldoende rust, hoop ik dat de pijnklachten weer verdwijnen, ga ik rustig starten met trainen en hoop ik dat ik me binnen niet al te lange tijd weer voel als een superwoman. Want dat voelde erg goed!

IMG_2029

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Pseudoschub?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s