Anders eten

Het Eet Anders Experiment (EAE) 2.0 is afgelopen. Drie maanden ben ik, samen met 199 andere MS patiënten, bewust bezig geweest met het aanleren van en wennen aan een ander voedingspatroon. Recepten proberen, recepten uitwisselen en ervaren wat een ander voedingspatroon met je doet. Als ik de balans opmaak, kom ik tot het volgende:

  • Het ander voedingspatroon is eigenlijk voor iedereen goed én ook toegankelijk.
  • Het kost in het begin veel tijd en energie om de gerechten klaar te maken. Maar gaandeweg de tijd krijg je er meer routine in.
  • Het lijkt duurder maar doordat je andere producten niet meer eet, valt dit reuze mee. Als je gebruik maakt van seizoensproducten en aanbiedingen, is het ook goed te doen. Mijn menu van de week wordt vaak bepaald door aanbiedingen van supermarkten! Elke week volop groentes verkrijgbaar!
  • Je eet minder suiker, minder brood, minder zuivel. Even wennen en ontwennen.
  • Je eet meer groentes, peulvruchten en noten. Gewoon lekker!
  • Het eten is verrassend lekker en gevarieerd.

Heeft het me uiteindelijk gebracht waar ik op hoopte? Niet helemaal. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op je welbevinden. Stress is er één van, drukte ook. Maar gezond leven: goed eten en veel bewegen zeer zeker. Ik ben constant zoekende naar de juiste balans. De ene keer denk ik dat ik ‘m gevonden heb, de andere keer slaat ‘ie door. Ik vind het in ieder geval zeker de moeite waard om door te gaan met dit voedingspatroon.

Het streven is 100% EAE proof, maar 80-20% is ook acceptabel en voor mij zeker haalbaar. In het weekend is het vaak wat lastiger, door de week is het goed te doen. De eerste maanden heb ik me er voor de volle 100% aan gehouden. Tegenwoordig ben ik niet meer superstreng en gun ik mezelf af en toe iets wat misschien niet helemaal EAE proof is. Maar wel met mate! Gewoon je gezond verstand gebruiken en de juiste keuzes maken. Als je je er van bewust bent, wat voeding en zeker suiker met een lichaam doet, bedenk je je wel een keer, voordat je grote bergen ongezond eten en snoep naar binnen werkt.

Dit experiment is in ieder geval weer iets, dat ik af kan strepen. Net zoals de MS bij mijn leven hoort, hoort dit voedingspatroon nu ook bij mijn leven, met hier en daar wat persoonlijke aanpassingen. Ik ben ontzettend blij dat ik de kans gekregen heb, om mee te mogen doen. Ik hoop dat vele MS patiënten in de toekomst ook in de gelegenheid gesteld worden, om dit te ervaren. Gezien de positieve bevindingen van het eerste EAE en de geluiden die nu klinken, zal hier zeker iets mee gedaan worden. Dat kan bijna niet anders. Over anders gesproken….

Bij nader inzien is de titel van deze blog eigenlijk niet goed. Het is niet “anders eten”. Het is gewoon lekker en gezond eten. Niets anders aan… Zouden meer mensen moeten doen!

 

 

3 gedachten over “Anders eten

  1. Herkenbaar verhaal! Ik heb hier vorig jaar aan meegedaan. Ik heb hier veel van geleerd. Het heeft mij helaas niet niet gebracht waar ik op hoopte maar ik heb zeker aanpassingen gedaan waar het kon. Pakjes / zakjes en halfvolle producten zijn de deur uit gegaan en dat scheelt al een hele hoop!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s