Hieperdepiep

MS is vandaag jarig, hieperdepiep…. 1 jaar oud alweer. Onofficieel is MS natuurlijk ouder dan 1 jaar. Hij dartelde al wat langer rond in mijn lichaam en veroorzaakte hier en daar een litteken in mijn brein. Echter tot 20 februari 2017 bleef hij onopgemerkt en naamloos.

Ik zie ons in gedachten nog zitten in die spreekkamer bij de neuroloog, maandag 20 februari 2017. Echtgenoot en ikke. Of eigenlijk moet ik zeggen: echtgenoot, mijn MS en ikke want MS zat er al bij, zonder dat we het wisten. Ineens kreeg hij een naam én een gezicht. Een vermoeid gezicht en hij voelde zo vreemd aan. Vandaag 1 jaar geleden, wat vliegt de tijd. Reden voor een feestje? Mwah, niet echt. Reden voor een terugblik, dat zeker. Want wat is er veel gebeurd in een jaar tijd.

De eerste maanden waren een boze droom, zeg maar gerust een nachtmerrie. Daarna volgde de tijd van wennen, aanpassen, over mijn grenzen heengaan en de prijs hiervoor betalen. Medicatie innemen, ook wennen. Elke dag dealen met een brak gevoel en vervelende lichamelijke bijwerkingen. Ik voelde me zo niet mezelf. De eerste warme dag diende zich aan in mei. Ik was hiervoor gewaarschuwd door de neuroloog, maar ik dacht dat het bij mij wel mee zou vallen. Yeah right, wishfull thinking. Ik ging op al zien tegen de aankomende zomer.

Uiteindelijk werd het allemaal onderdeel van mijn leven en leerde ik er beetje bij beetje mee omgaan. Ik ging weer vooruit kijken, plannen maken. Het leven gaat door, ook mét MS. Met vallen en weer opstaan. Het aanpassen van mijn werkzaamheden. Zomervakantie. Stoppen met medicatie. Het Eet Anders Experiment. In retraite. Klimmen tegen MS. Weer nadenken over andere medicatie. Leuke en bijzondere dingen kwamen voorbij. Goede en slechte dagen. Met een lach en met een traan. Lente werd zomer, zomer werd herfst, herfst werd winter. 2017 werd 2018.

En zomaar, alsof het de dag van gisteren is, zijn we alweer een jaar verder. Een veelbewogen jaar is voorbij. Een jaar waarin ik veel heb geleerd. Waarin ik mezelf beter heb leren kennen maar ook andere mensen beter heb leren kennen. Zowel in positieve als in negatieve zin. Een jaar waarin ik ben gegroeid als mens. Een jaar wat ik ondanks de diagnose niet had willen missen. Assertief, sterk en trots, trots op mezelf. I did it, we did it, MS en ikke, samen met een heel team van lieve mensen om me heen.

En deze lieve mensen wil ik in deze blog bedanken. Bedankt voor jullie support, aandacht, reacties en medeleven. Mede dankzij jullie is het afgelopen jaar toch een verrassend aangenaam jaar geworden! Ik zie met vertrouwen de toekomst tegemoet.

IMG_1804

7 gedachten over “Hieperdepiep

 1. Wat schrijf je toch mooi en pakkend Natascha! Zo af en toe lees ik graag eens een blog van je. Een jaar alweer dat jullie officieel ‘samen zijn’. Ik wens je nog vele fijne komende jaren, met nieuwe bijzondere momenten en leerervaringen, met moed en in liefde om te kunnen blijven groeien! Lieve groetjes, van Ellen

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ga je niet feliciteren, want MS is allesbehalve een felicitatie waard … Maar ik feliciteer jou wél met de bewonderenswaardige manier hoe jij er, 1 jaar later, in staat. Er waren diepe diepe dalen, het ging met ups en vele downs, maar op jouw eigen speciale manier haal je er ook weer iets positiefs uit. Power woman!
  Ik ben mega trots op jou 😘😘. Jolanda

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank zij mijn grenzen heb ik ruimte… Je zegt het weer erg mooi. Ik mag van geluk spreken dat ik niet in jullie schoenen sta. Inmiddels kan ik me, slechts minimaal of misschien een redelijke voorstelling maken van wat het moet betekenen om MS te hebben.
  Ik vind het erg stoer hoe jullie het doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Thnx 😘. Het is voor mij makkelijk praten, er zijn lotgenoten die veel meer klachten en beperkingen hebben. Dus zo lang het blijft zoals het nu is, ben ik een gelukkig mens! En wat komt, dat komt. Dat zie ik dan wel weer…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s