Een (school)jaar is zo voorbij

Ouders met schoolgaande kinderen zullen het waarschijnlijk wel met mij eens zijn, dat het verloop van een jaar grotendeels bepaald wordt door het ritme van een schooljaar. Na een zomervakantie van zes weken, begint voor de kinderen een nieuw schooljaar met meestal een nieuw leerjaar, een nieuwe leerkracht en soms zelfs een nieuwe school. Ook ouders hebben ergens in die zes weken een aantal weken vakantie gehad en gaan na de zomervakantie weer aan de slag.  Daar is vaak weinig nieuws aan. Voor je het weet zit je weer volop in de alledaagse werkzaamheden en lijkt het net alsof de vakantie alweer maanden achter je ligt. Ben je voor je gevoel misschien alweer bijna toe aan een nieuwe vakantie.

Bij een nieuw schooljaar horen ook weer (veel) afspraken. Alles wordt hier keurig genoteerd op de kalender die in de keuken hangt en in de digitale agenda in mijn telefoon. Manlief en ik delen deze digitale agenda omdat hij meer digitaal ingesteld is, terwijl ik graag ’s ochtends een kijkje werp op de kalender aan de muur. Ik gebruik al jaren de Family Survival kalender, die net als een schooljaar loopt van augustus tot augustus. Zodoende kan ik meteen alle afspraken voor een heel schooljaar noteren. Nog een voordeel is dat ik op deze kalender meteen een overzicht van de hele maand heb en dat vind ik erg prettig.

Als het schooljaar dan eenmaal gestart is, kijkt de jeugd uit naar de herfstvakantie. Van daaruit wordt er in weken geteld naar de kerstvakantie. Vervolgens komt de carnavalsvakantie, volgt de meivakantie, de vele vrije dagen rondom Pinksteren, Pasen, Hemelvaart en voor je er erg in hebt, is het schooljaar weer voorbij en gaat de zomervakantie beginnen. Voor onze zoon worden dit jaar de schoolvakanties ook nog eens voorafgegaan door proefwerkweken. Na zo’n periode van intensief leren en toets stress, is een vakantie nog meer gewenst.

In dit schooljaar neemt onze dochter afscheid van de basisschool en gaan wij als gezin ook afscheid nemen van deze school waar we al 11 jaar over de drempel komen. Dit is toch een afsluiting van een periode waarin er veel is veranderd. Zij gaat dit jaar dus ook de citotoets gaat maken. Ben erg benieuwd wat dat met haar stress level doet. Uiteraard gaat ze ook een keuze maken voor het voortgezet onderwijs. Weer een nieuwe fase. Onze zoon gaat het komend jaar in HAVO 3 zijn profiel kiezen, ook een nieuwe fase waarvoor de voorbereidingen al in volle gang zijn.

Zelf vier ik in november mijn 25-jarig dienstjubileum bij mijn werkgever Viecuri. Over afscheid nemen wil ik nog niets weten. Over veranderen van baan ook niet. Ik heb het na al die jaren nog steeds goed naar mijn zin en ik ga ervan uit, dat ik dit werk nog een heel aantal jaren kan blijven doen.

Al met al staat er weer genoeg op de planning. Maar ik wil eigenlijk niet al te veel vooruit kijken maar vooral genieten van de dag. Vandaag dus!

IMG_2337

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s