Zo vrij als een vogel

Toen ik in september ziek was, stopte ik even met spuiten. Ik was er zo beroerd aan, ik kon dat op dat moment er niet bij hebben. Als ik hersteld was, zou ik weer beginnen. Maar… niet spuiten voelde zoveel beter. Dus kwam wederom de vraag: pak ik het spuiten weer op of stop ik met de medicatie? Het zal jullie niet verbazen, dat ik voor de laatste optie gekozen heb. Alhoewel ik, op vervelende spuitplekken na, geen last heb van bijwerkingen, valt het me gewoon steeds zwaarder om iedere keer weer een spuit in mijn lijf te moeten zetten.

Stoppen zonder de arts op de hoogte te stellen is niet verstandig. Dus besloot ik om contact te zoeken met de MS verpleegkundige. Ik legde haar uit waarom ik wilde stoppen met de medicatie. Dat ik heel erg twijfelde of ik de medicatie wel nodig had. Dat ik wilde kijken wat er zou gebeuren als ik zou stoppen. Ik kreeg een reactie terug zoals verwacht. Niet verstandig om te stoppen, voor op de lange termijn en gezien de bevindingen op de MRI. Misschien toch even een afspraak maken? Alhoewel mijn keuze vaststond, stemde ik hier toch mee in. Zo eigenwijs ben ik dan ook weer niet.

Vandaag had ik de afspraak. We hebben een goed gesprek gehad. Zij had haar argumenten waarmee ze pleitte om wel medicatie te gebruiken. Goede argumenten overigens, best wel confronterend om te horen. Ik mocht uiteraard ook mijn kant van het verhaal belichten. Verder stelde ze een 2-tal andere behandelingen voor, waar ik thuis op mijn gemak over mag gaan nadenken.

Echt op mijn gemak, want ik hoef pas in februari terug naar de neuroloog. Drie maanden medicijnloos! Wat een heerlijk vooruitzicht. Het kan zijn dat ik in de tussentijd een oproep krijg voor een MRI en dat is prima. Uiteraard ga ik die drie maanden gebruiken om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de voorgestelde behandelingen. Spannend is het natuurlijk wel. Ik maak nu een beslissing die ook verkeerd uit kan pakken. Maar daar wil ik op het moment niet al teveel bij stil staan.

Voor het eerst sinds ik MS heb, ben ik bevrijd van de last die ik met me meedraag, sinds ik medicijnen gebruik. Een grotere last dan de MS zelf. Ik voel me vrij om op mijn eigen manier goed voor mijn MS en ikke te zorgen. Gezond eten, twee keer per week sporten, geregeld fietsen en wandelen, mediteren, voldoende rust nemen, stress vermijden.

Hopelijk blijft mijn MS rustig en krijg ik geen terugval, wat overigens mét medicatiegebruik evengoed mogelijk is. Mocht het onverhoopt fout gaan, dan hoop ik dat de MS mijn lijf niet al te veel schade heeft aangebracht en dat het mij gegund is om hier weer voldoende van te herstellen.

Maar voor nu geniet ik van dit gevoel. Ondanks het kleine donkere wolkje hoog in de lucht, voel ik me als een vogel zo vrij en heb ik vertrouwen in mijn lijf, mijn gevoel en in het leven.

IMG_2349

3 gedachten over “Zo vrij als een vogel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s