D.R.U.K.

Toen de herfst langzaam op gang begon te komen en de pepernoten alweer volop in de winkels lagen, las ik begin oktober op de Facebook pagina van Platform MS de volgende oproep:

IMG_2380

Ik besloot om te reageren. Ik kijk namelijk helemaal niet uit naar de feestdagen. Ik krijg meteen een reactie terug. Er is ook ruimte voor negatieve verhalen, maar misschien kun je er een positieve draai aangeven? Nou, dat wordt dan een “feestelijke” uitdaging.

Laat ik beginnen dat ik me beslist niet wil profileren als een Scroog. Ik houd echt wel van gezelligheid,  een sfeervol huis en mooie momenten met familie en vrienden. Maar waarom kijk ik dan niet uit naar de zogenaamde gezelligste maand van het jaar?

December begint met de D van D.R.U.K. Bij alle letters van dit woord kan ik uitleggen waarom december en druk voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Druk: de hoofdreden waarom ik niet gecharmeerd ben van deze maand. Ik houd namelijk niet van druk. Druk in huis door alle kerstversieringen. Druk in de winkels. Druk aan de eettafel. Heel veel prikkels. Heel veel onrust in mijn hoofd.

Regelmaat: met de feestdagen ben ik mijn regelmaat kwijt. Regelmaat wat betreft de indeling van de dag, regelmaat wat betreft eten en slapen. Allemaal dingen die voor mij heel belangrijk zijn.

Uit mijn ritme: door een gebrek aan regelmaat ben ik uit mijn ritme. Ik ben een gewoontedier, misschien zelfs een tikkeltje saai. Maar op deze manier leven voelt voor mij gewoon goed.

Kerstvakantie: de kinderen zijn twee weken thuis. In alle schoolvakanties ligt ons dagelijkse ritme op z’n kop. En zo kom ik weer terug op het missen van de regelmaat en uit mijn ritme zijn.

Dit alles zorgt ervoor, dat ik niet erg uitkijk naar deze maand. Ik leef mijn leven behoorlijk gestructureerd. Ik werk op vaste dagen, heb rustmomenten en bijtankdagen. Het is niet dat ik nooit iets onverwachts wíl doen, maar over het algemeen moet ik daar vaak achteraf voor boeten.

Hoe ik de maand december doorkom? Gelukkig zijn onze kinderen al wat groter en is Sinterklaas geen hectische periode meer. Onze familie is niet zo groot. We plannen op beide kerstdagen een gezellig samenzijn met een hapje eten. Dan hebben we de kerst achter de rug. No big deal.

Voorheen vierden we Oud&Nieuw met onze vriendengroep, elk jaar bij iemand thuis. Tegenwoordig blijven onze kinderen het allerliefst thuis (goh, van wie zouden ze dat toch hebben?). Gewoon met z’n viertjes, onze honden en mijn moeder. Over een paar jaar gaan de kinderen waarschijnlijk zelf op stap. Dus genieten we hier nog maar even van. We maken er een gezellig avondje van met lekkere hapjes op tafel, wat gezelschapsspelletjes en ’s nachts een beetje vuurwerk.

Een nieuw jaar voelt als een schone lei. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nieuwe uitdagingen en plannen op de kalender. Laat ik daar nu wel heel veel zin in hebben! Dus laat dat nieuwe jaar maar komen, december overleef ik wel…

Zo werkt dat dus bij mij….
Advertentie

4 gedachten over “D.R.U.K.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s