All you need is…

14 februari 2017, Valentijnsdag. Op de dag dat de aantrekkingskracht van de liefde centraal stond, onderging ik de Magnetische aantrekkingskracht van de magneet der magneten: de MRI scan. Om vervolgens totaal onverwacht een diagnose te krijgen die mijn leven op dat moment op de kop zette en voor altijd zou veranderen.

Vandaag, precies twee jaar later, wederom Valentijnsdag. Geen MRI maar wel weer in de wachtkamer van de neuroloog. Twee jaar verder, wijzer en sterker dan ooit. De stress en onwetendheid van twee jaar geleden heeft, over het algemeen genomen, plaatsgemaakt voor vertrouwen in mijn lijf en vertrouwen in de toekomst. Weliswaar is dat vertrouwen bij vlagen ook wel eens minder of afwezig, maar dat komt door de grilligheid van het ziekteproces en de onzekerheid over de toekomst.

Twee jaar geleden kon ik totaal niet overzien hoe het verder moest. Alle informatie, zowel van de arts, de second opinion arts, lotgenoten en van internet brachten mijn hoofd op hol. Ik was mezelf compleet kwijt in een chaos waarvan ik dacht dat die nooit meer weg zou gaan. Inmiddels weet ik wel beter. Kan ik nog steeds veel informatie krijgen maar kan ik beter onderscheid maken in wat ik daadwerkelijk nodig heb en wat overbodig is. Daardoor kan ik ook gemakkelijker informatie langs me neerleggen.

Het gesprek ging vandaag weer over medicatie. Een terugkerend gespreksonderwerp voor die eigenwijze ikke. Maar in mijn hoofd is het geen chaos meer zoals twee jaar geleden. Ik weet tegenwoordig goed wat ik wil en nog belangrijker, wat ik niet wil. De neuroloog heeft begrip voor mijn weerstand tegen medicatie maar aan de andere kant ziet ze liever dat ik wel weer met medicatie start. Misschien niet direct noodzakelijk voor nu, maar wel wenselijk voor op de langere termijn. Dan moet je dus op zoek naar een gulden middenweg.

Die hebben we nu gevonden. Over een half jaar krijg ik weer een oproep voor een MRI. Afhankelijk van deze uitslag, stellen we een behandelplan op. Bij tussentijdse klachten, meteen aan de bel trekken. Hopelijk is het niet nodig, maar zo’n back up geeft mij een goed gevoel. Voor elke MS-patiënt(e) verloopt het ziekteproces anders. Er is geen kant en klare oplossing of behandeling in de aanbieding. Het is gewoon proberen en hopen dat je de juiste keuzes maakt. Dat maakt het ook zo lastig, niet alleen voor de patiënt zelf maar ook voor de behandelend arts.

All you need is…. Een neuroloog die met je meedenkt en dat doet ze echt. Vertrouwen in mijn lijf en dat heb ik. Een flinke dosis geluk, dat kan iedereen volgens mij wel gebruiken. Een vorm van MS die rustig blijft. Alhoewel ik dit zelf niet in de hand heb, zal een gezonde leefstijl hier zeker aan bijdragen.

Deze benodigdheden bij elkaar zorgen ervoor, dat ik terug kan kijken op een geslaagde Valentijnsdag 2019 ❤️.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s