Geluk

Jaren geleden, toen ik nog geen weet had van MS, had ik periodes waarin ik vast liep. Ik voelde me zo moe en uitgeput. Met de kennis die ik nu heb, weet ik, dat de MS toen al in mijn leven was. Echter, destijds was er geen enkele reden om aan iets anders te denken dan de conclusie dat ik overwerkt was. Aangezien ik toen een behoorlijk druk leven leidde, zowel thuis met een gezin met kleine kinderen, alsook op het werk, met andere werkzaamheden, was deze diagnose niet verrassend en zeker niet vreemd. Behandeling bestond uit gesprekken met de huisarts en psycholoog en het maken van een weekplanning die weer wat meer structuur in mijn hoofd en in mijn leven moest brengen.

Tijdens een van deze bezoekjes aan de huisarts vroeg ze aan me, waar ik blij en gelukkig van werd. Ik zat op dat moment zo diep in zak en as, dat ik me niets kon bedenken waar ik gelukkig van werd. Gewoon helemaal niets. Ik was opgebrand en zo ontzettend moe. Het liefst kroop ik in mijn bed met de deken over mijn hoofd. Ik wilde helemaal geen leuke dingen meer doen. Als ik daar nu aan terug denk, kan ik daar heel verdrietig van worden. Hoe ellendig kun je je voelen, als je geen enkel ding kunt bedenken, waar je blij en gelukkig van wordt?

Inmiddels weet ik dat die periodes gerelateerd waren aan MS. Door deze diagnose kijk je anders naar je leven en weet je dat je je leven aan moet passen. Het is een grote zoektocht naar balans. Vanaf het moment van de diagnose ben ik veel bewuster gaan leven. Stel ik mezelf regelmatig de vraag: ben ik gelukkig? Waar word ik gelukkig van? En waarvan juist niet? Als je me nu vraagt waar ik gelukkig van word, kan ik zonder na te denken een hele waslijst opnoemen. Geen grote dingen, maar het zijn juist de kleine dingen die het doen. Gewoon thuis zijn met mijn gezin. Lekker wat rommelen in de tuin. Na het avondeten een kopje thee drinken met z’n allen. Een wandeling met onze hondjes. Een schoon en opgeruimd huis. Me verliezen in een prachtig boek. Warme zonnestralen op mijn snoet. Onverwacht een mooi nummer op de radio. Formule 1 kijken. Op de fiets naar mijn werk. Een mooie film of serie kijken op Netflix.

Zo zie je maar dat een diagnose krijgen niet enkel en alleen ellende met zich meebrengt. Soms kan het ook een heleboel verklaren en hele mooie dingen brengen. Nu gun ik een ander beslist geen MS, maar wel veel geluk. Alleen, ik kan een ander geen geluk geven, dat zul je in eerste instantie bij jezelf moeten zoeken. Als je je daar bewust van bent, zul je verbaasd staan hoeveel je zelf bij kunt dragen aan je eigen geluk. Soms is het dichterbij dan je denkt en ligt het zelfs voor het oprapen.

Advertentie

4 gedachten over “Geluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s