M(eer) R(ust) I(n) hersenen

Een week geleden was het weer tijd voor een MRI. Gewoon controle, omdat ik inmiddels al bijna een jaar geen medicatie meer gebruik. Het verraderlijke is namelijk dat het goed kan gaan met een MS patiënt, terwijl de MRI een heel ander beeld laat zien. Aan de andere kant kan iemand zich ook heel slecht voelen en veel klachten hebben, terwijl het beeld geen nieuwe laesies laat zien. Uiteraard zijn er ook patiënten die veel klachten hebben én veel MS activiteit in de hersenen hebben. Daarentegen er zijn ook mensen met een stabiele MS, die zich goed voelen en waarbij het beeld hetzelfde blijft.

Tot nu hoor ik bij de categorie MS patiënten die zich goed voelt en momenteel weinig klachten heeft. Of ik ook bij die groep mensen behoor die een stabiele MS hebben, wist ik uiteraard niet. Ik kan namelijk aan de buitenkant van mijn hoofd niet zien wat er binnenin gebeurt. En mijn neuroloog ook niet. Lang leven de MRI! Want die brengt alles aan het licht, zelfs het (nieuwste) kleinste sneeuwvlokje in mijn brein.

Eigenlijk zou deze MRI meer rust in mijn hoofd moeten geven, maar vorige week was het tegenovergestelde het geval. Het feit dat mijn hoofd weer eens aan de binnenkant bekeken wordt, geeft toch wel wat onrust. Hoe groter de afstand tot alles wat met MS te maken heeft, des te beter ik me voel. Maar goed, dit was nu eenmaal zo afgesproken dus liet ik het maar gebeuren.

Ik besloot om blanco de MRI in te gaan. En dan niet alleen blanco qua sierraden en metalen en magnetische voorwerpen in mijn kleding. Maar ook blanco qua gedachtes en gevoelens. Met in mijn achterhoofd: het is wat het is, ik kan toch niets veranderen aan het eindresultaat.

Vandaag was het zover en werd ik op het spreekuur verwacht voor de uitslag. De MRI laat een onveranderd beeld zien. Geen plekjes verdwenen maar ook zeker geen nieuwe plekjes erbij. Stabiel dus. YES!!! Dat was wat ik wilde horen. Op de vraag hoe ik me voel, kon ik alleen maar “goed” antwoorden. Ik heb verteld over mijn aangepaste eetpatroon en de voedingssupplementen die ik neem. Over hoe ik rust en regelmaat in mijn leven heb ingebouwd.

Uiteraard zegt de arts dat dit allemaal niet wetenschappelijk bewezen is. Als ik medicatie had gebruikt, had ze waarschijnlijk gezegd, dat de medicatie aanslaat en effectief is gebleken. Dat is immers wel wetenschappelijk bewezen. Tegelijkertijd zegt ze ook dat ze niet over medicatie zal gaan beginnen, omdat ze weet dat ik dit toch niet ga doen. Waarom zou ik? Dat begreep ze wel. We hebben afgesproken dat ik aan de bel trek als ik klachten heb. Er hoefde geen nieuwe poli afspraak gemaakt te worden en ook geen afspraak voor een controle MRI. Eigenlijk ben ik dus min of meer uitgeschreven en heb ik een beetje het gevoel, dat ik weer een gezond mens ben. Hoe mooi wil je het nieuws hebben?

Een goede uitslag is er één van!

9 gedachten over “M(eer) R(ust) I(n) hersenen

    1. Oh dus het is voor jou nog even spannend 🤞🏻🍀. Medicatie en ikke zijn altijd een slechte combinatie geweest. Ik heb daar meerdere blogs over geschreven. Je kunt ze vinden als je zoekt op de tag Medicatie.

      Like

  1. Superfijn! Ze noemen de methode “NEDA” (No evidence of Disease Activity).
    Zo heb ik ook meer dan 2 jaar zonder medicijnen gedaan. Maar wèl met ieder jaar een MRI, want de neuroloog en ik wilden wel de vinger op de pols houden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s