Actualiteiten

In mijn eigen kleine wereldje, ben ik een erg tevreden mens. Als ik een kopje thee zit te drinken, lekker op de bank een boek zit te lezen of een wandeling maak met de honden, kom ik tot de conclusie dat ik alles heb, wat ik nodig heb om gelukkig te zijn.

Als ik dan een kijkje neem in de wereld, die dagelijks binnen komt via de televisie of social media, huiver ik. Wat is er toch allemaal gaande in de wereld om ons heen? Serieuze grote mensenzaken, maar ook ontzettend veel geneuzel en ontevredenheid. Sommige mensen zijn doorgeschoten naar standje krankzinnig. Erg zorgwekkend allemaal.

Liever wil ik niets weten van deze wereld. Wil ik dat het de ver-van-mijn-bed-show blijft. Maar stiekem maak ik me wel zorgen. Zorgen over hoe het verder moet met de mensheid, de natuur en met onze wereld op deze manier. Zorgen over de toekomst van onze kinderen.

In de VS regeert een president, die met de wereld speelt alsof het LEGO is. In het middenoosten heerst grote onrust. In sommige landen verlaten mensen huis en haard om een veiliger onderkomen te zoeken. In Groot-Brittannië is er niet alleen sprake van een Brexit, maar inmiddels ook van een Megxit. Crisis in Buckingham Palace.

Maar dichterbij is er ook vanalles aan de hand. In Nederland overheerst vooral onrust en ontevredenheid. Mensen menen te pas en te onpas hun meningen te moeten uiten. Boeren, zorgmedewerkers en leerkrachten gaan in staking. Sinds de afgelopen jaarwisseling wordt er gesproken over een vuurwerkverbod. Hulpverleners kunnen hun werk niet meer naar behoren uitvoeren, omdat ze aangevallen worden door omstanders. Waar haalt men het lef vandaan? Onbenullige zaken passeren de revu, zoals een heuse late night show oorlog waarbij er een ware strijd is ontstaan om kijkcijfers. Over geneuzel gesproken….

Mensen zouden iets verder moeten kijken dan hun neus lang is. In Australië woeden er al maanden verschrikkelijke bosbranden die niet te stoppen zijn. Klimaatverandering is tegenwoordig een veel gehoord woord en gaat ons allemaal aan. Ondanks de vergaande wetenschap, zijn er nog steeds ziektes waar mensen aan overlijden. Diep onder de indruk was ik de afgelopen week van een televisieprogramma waarin de ziekte van Huntington centraal stond. Hartverscheurend. “Over mijn lijk”, nog zo’n programma wat je met de neus op de feiten drukt. Bewonderingswaardig hoe deze jonge mensen en hun dierbaren omgaan met een ongeneeslijke ziekte.

Ondertussen leef ik mijn leven. Doe ik waar ik me prettig bij voel. En toch knaagt er iets. Een bepaalde onrust, onzekerheid. Een gevoel van naderend onheil. Is het terecht? Ik weet het echt niet. Moet je op je hoede zijn? Moet je het loslaten? Misschien moet ik er maar niet te veel over nadenken en net als een struisvogel de kop in het zand steken. Laat ik nu maar gewoon genieten in mijn kleine veilige wereldje. Genieten van mijn wandeling met de hondjes, van mijn kopje thee en mijn leesboek.

Buiten mijn wereldje woedt een flinke storm, hopelijk gaat deze snel liggen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s