Drie vijanden

Al zo’n vijftien jaar vecht mijn immuunsysteem tegen rondzwevende boompollen. Een vervelend gevecht wat vroeg in het voorjaar begint, als de hazelaar en de elst gaan bloeien. Het gevecht bereikt zijn hoogtepunt in april als de berkenpollen in de lucht hangen en is meestal begin mei voorbij als deze plaaggeesten verdwenen zijn. Het vervelende van deze vijand is, dat hij verschijnt op het moment dat de eerste warme zonnestralen tevoorschijn komen en je ernaar verlangt om lekker buiten te gaan zitten, wandelen en fietsen. Helaas weerhouden deze pollen mij hiervan, omdat ik me er behoorlijk beroerd van voel. Daarom zul je mij op het moment niet veel buiten zien en daar baal ik best van.

Sinds ruim 3 jaar vecht mijn immuunsysteem ook nog tegen een andere vijand, genaamd MS. Ook een heel vervelend gevecht, maar van een ander kaliber. Het is namelijk een gevecht zonder einde want deze vijand geeft nooit op en gaat ook nooit meer weg. Toch kan ik deze vijand redelijk in toom houden door me aan bepaalde leefregels te houden. Het vervelende van deze vijand is, dat hij verschijnt op de meest onverwachte en vaak ongelegen momenten. Hij houdt zich niet aan seizoenen of afspraken. Toen mijn immuunsysteem onderdrukt werd door MS medicatie, had ik geen last van boompollen. Dat was een mooie bijkomstigheid. Inmiddels ben ik al een geruime tijd medicatieloos en mijn MS blijft redelijk rustig, terwijl de boompollen een behoorlijke aanslag plegen op mijn lijf en mijn dagelijks leven. Je zou er bijna weer MS medicatie voor willen gebruiken…

Sinds februari van dit jaar, is er in Nederland een nieuwe vijand bijgekomen. COVID-19 oftewel het Coronavirus. Dit virus is ieders vijand, wereldwijd. Een virus wat flink om zich heen slaat en ons dagelijkse leven geheel op zijn kop zet. Een virus waar veel mensen doodziek van (zijn ge-) worden en heel veel mensen het leven heeft gekost. Een virus waarvan we nog niet weten hoe lang het deel uit blijft maken van ons dagelijks leven. We weten ook niet of er ooit een vaccin tegen komt. Een virus wat als een donkere wolk boven je hoofd blijft hangen, zolang het je nog niet te pakken heeft gehad. Want de kans om ziek te worden blijft, ondanks alle maatregelen, altijd aanwezig. Daar word je ook niet bepaald vrolijk van.

Drie vijanden…. De eerste is seizoensgebonden en mag van mij vertrekken, liever gisteren dan vandaag. Dan kan ik ook weer lekker naar buiten en genieten van de zon. De tweede hoort bij mijn leven en kan ik misschien beter niet als vijand beschouwen maar accepteren. Want er tegen vechten heeft totaal geen zin. Over de derde vijand is nog weinig te zeggen. Hopelijk krijgt men het virus onder controle en is het in de toekomst beheersbaar door een vaccin. Ik hoop het echt van harte, want leven met deze drie vijanden is momenteel verre van prettig te noemen.

Een gedachte over “Drie vijanden

 1. Wat rot voor je, dat je juist in deze tijd met behoefte aan buiten zijn binnen moet zitten. Ik heb geen hooikoorts, maar zelfs ik ervaar klachten momenteel met prikkende ogen en heel veel niezen. Voel me niet ellendig door dat, maar ken veel hooikoorts-mensen voor wie het nu behoorlijk afzien is.
  Jouw tweede vijand is mij ook bekend zoals je weet, daar moeten we het helaas mee doen. De derde is ook zeer serieus te nemen. Ik vernam gisteren dat mijn huishoudelijke hulp ook positief getest is. Zij werkt naast haar baan in de ouderenzorg ook nog bij twee particuliere gezinnen, waaronder het onze. Telefonisch vertelde ze dat ze een milde vorm had en nu aan het opknappen is en in quarantaine. We hadden medio maart al besloten dat ze niet hoefde te komen. Goede keuze geweest.
  Ik ben al geruime tijd in lockdown, al verre voordat het bij anderen doordrong en het een kabinetsding werd. Ik heb gezondheidstechnisch gesproken best wel wat vijanden, maar gun ze allemaal niet de kans om mijn leven te bepalen. Ik pas me aan, volg de regels en de wetenschap. Met schaamte durf ik te zeggen dat ik heel goed gedij in een wereld zonder afspraken en dat alles van heel veel rust nu.
  Denk in mogelijkheden in plaats van vijanden, doe wat goed voelt. Zorg goed voor jezelf. En ja, het valt soms allemaal niet mee.
  Big hug xx.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s