Is het gedaan met de rust?

In mijn blog Schooljaar-is-bijna-voorbij-drukte schreef ik, dat het einde van een schooljaar altijd zo hectisch is. Bij mij brengt dit veel onrust in mijn hoofd. Dit schooljaar zou het anders zijn, net als al het andere dat anders is. Het zogenaamde nieuwe normaal, waar overigens niets normaals aan is. Toch lijkt het erop dat het einde van dit schooljaar weer behoorlijk druk wordt.

Sinds 16 maart volgen de kinderen online onderwijs, werkt manlief thuis, is het “moeten” uit ons leven en is er meer rust in huis en in mijn leven. De situatie waarin we ons de afgelopen maanden bevonden was bizar, maar desondanks voelde ik me er erg prettig bij. Die rust, het niet moeten, een lege kalender. Best aangenaam. Mijn MS en ikke kunnen hier wel aan wennen.

Maar, dan komt het einde van het schooljaar in zicht. Een vreemd schooljaar dat afgesloten gaat worden met online onderwijs thuis én fysiek onderwijs op school. Daarvoor is er de afgelopen weken ontzettend veel georganiseerd op de scholen. Zo ook op de scholen waar onze kinderen naar toe gaan. Ik heb respect voor al die bergen werk die verzet zijn, om het mogelijk te maken dat leerlingen toch weer naar school kunnen gaan.

Die bergen werk resulteerden de afgelopen dagen in een flinke bak van informatie die over ons heen werd gestort via de mail. Is het gedaan met de rust? Stap voor stap alles noteren op de kalender. Nieuwe roosters, andere lestijden, één of meerdere dagdelen per week naar school, op andere dagen online onderwijs, online gesprekken over het volgend schooljaar, evaluatiegesprekken, vragenlijsten… Met twee kinderen op twee verschillende scholen, vond ik het behoorlijk veel. 

Ondertussen starten de sportclubjes en andere activiteitenclubjes ook weer op. Ieder met een eigen tijdschema en aangepaste regels. De familiekalender loopt weer langzaam vol. Aan ouders wordt gevraagd om het een en ander te bespreken met de kinderen, zodat het duidelijk is, wat er van hun verwacht wordt. Dat ze weten wat mag en niet mag. Allemaal regeltjes die soms zo vreemd zijn, dat ik het amper uit kan leggen waarom het zo moet.

Aan de ene kant heerlijk voor de jeugd, dat ze hun klasgenoten weer gaan zien. Ook heerlijk voor mams, die het huis weer af en toe voor zichzelf heeft. De afgelopen weken zat er overal wel iemand te werken, videobellen of huiswerk te maken. Soms best lastig als je wilt stofzuigen of poetsen.

Aan de andere kant (als echte Nederlander moet ik toch even zeuren 😉): moet dit echt nog allemaal voor die laatste zes weken? Het schooljaar is klaar. Er worden geen toetsen meer afgenomen. Het is duidelijk wie overgaat en wie een jaartje over gaat doen of een niveau lager gaat. Maar misschien wordt deze andere kant door mij ook wel zo ingekleurd, omdat ik het de afgelopen maanden zo heerlijk vond. Geen afspraken, geen verplichtingen, iedereen ’s avonds op tijd aan tafel.

Volgende week gaan ze weer van start. Nog zes weken en dan is de familiekalender weer leeg. 

3 gedachten over “Is het gedaan met de rust?

  1. Hoe naar en ingewikkeld Corona ook is, wat is/was het fijn om even legaal stil te staan met elkaar hè? Niet alleen voor ons met die rottige zenuwlijer, maar ook voor bepaalde kinderen, die van jou en ik, die rust vonden. Ik kan niet voor jou en je kind(eren) spreken, maar ik vermoed het. Excuses als ik het invul. Ik wens je in ieder geval de rust die je nodig hebt. Hoe fijn het ook is met elkaar en hoe lief je ze ook hebt, rust en ruimte voor jezelf is noodzakelijk. Makkelijk zeggen voor iemand die het makkelijker tegen een anderb kan zeggen dan tegen zichzelf 😉 Liefs x

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s