Normaal schrijf ik blogs over mijn MS en ikke. Toen ik de oproep zag van Platform MS om een ervaringsverhaal te schrijven over je moestuin, besloot ik om hier gehoor aan te geven. Alhoewel ik geen flinke lap grond heb, ben ik heel tevreden met mijn kleine moestuintje.
Het begon allemaal in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown. Op een ochtend besloot ik dat het tijd was om de trampoline te verkopen. Onze kinderen waren inmiddels zo groot, die gebruikten hem niet meer. Het grote, lelijke ding stond daar maar werkeloos te staan. Zo gezegd, zo gedaan!
Ineens kwam er een heerlijke ruimte tevoorschijn in onze tuin. Er kwamen diverse ideetjes naar boven. Ruimte voor een zwembad? Een zonneterras? Een lang gewenste plantenborder? Of ruimte voor een moestuintje? Het werd uiteindelijk een gecombineerde moestuin / plantenborder met wat fruitboompjes en kruidenplanten. Het smaakte naar meer, dus werd onze tuin al snel uitgebreid met een kruidentafel en een moestuinbak van 1,5 x 2 meter. Die zomer had ik sla, koolrabi en veel kruiden.
Hoe meer ik er mee bezig was, hoe enthousiaster ik werd. Het liefst had ik ergens een stuk grond gehuurd om een echte grote moestuin te beginnen. Maar manlief besloot mijn enthousiasme iets te temperen. Rekening houdend met mijn energielevel, mijn vermogen om met zware gieters water te sjouwen en mijn mindere dagen, zou het praktischer zijn, om alles binnen handbereik te hebben.
In de winter heb ik me verdiept in moestuinieren. Het zaaien en kweken van boontjes, tomaten en andere gewassen. Ik bestelde zaden en in maart 2021 kon ik eindelijk beginnen met het voorzaaien van de tomatenplanten. Door het natte en koude weer in mei, konden de plantjes niet naar buiten en was de woonkamer inmiddels een soort van tomatenplantenjungle geworden.
In juni liet de zon zich steeds vaker zien en konden mijn tomatenplanten eindelijk naar buiten. Omdat ik zoveel tomatenplanten had, heb ik mijn moestuin uitgebreid met 12 potten met tomatenplanten. In de moestuinbak staan stambonen, tomatenplanten en diverse soorten sla. Mijn kruidentafel staat vol met pluksla, bieslook, knoflookgras en lente-ui. In een andere hoek van onze tuin is een echte kruidenhoek ontstaan met basilicum, munt, oregano en rozemarijn. De tomatenplanten staan inmiddels vol met bloemetjes en de eerste tomaatjes zijn gespot. Zo mooi om te zien, van zaadje tot tomaatje….
Alhoewel mijn energielevel vaak te wensen over laat, krijg ik behoorlijk energie van mijn moestuin. We eten geregeld sla uit eigen tuin, hoe vers wil je het hebben? En wat is er nou lekkerder dan een gerecht verrijken met verse kruiden uit eigen tuin? En wat te denken van een kopje verse muntthee?
De start van 2021 was voor mij zowel fysiek als mentaal moeilijk. Het bezig zijn met de plantjes en het wroeten in de aarde, werkten voor mij therapeutisch en hielpen mij door deze moeilijke tijd heen. Ik kan het iedereen aanraden. Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben, die komen vanzelf!
mooi beschreven, zelf durf ik nog niet te beginnen, ik heb nog zoveel interesses………maae wie weet……
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kan hartstikke moe zijn, maar een rondje tuin doet zó goed 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Precies dat ja 😊
LikeLike
Enthousiasme spat van het scherm door dit schrijfsel, heerlijk 🙂 Zo blij voor je dat je iets hebt gevonden dat jou energie geeft! Geniet van deze fijne tijd en het lekkere eten/drinken ervan. En je hebt een lieve, wijze manlief aan je zijde.
Groene zomergroetjes x
LikeGeliked door 1 persoon