Geluk vs pech

Tussen geluk en pech lijkt een wereld van verschil te liggen. Toch liggen deze twee soms zo dicht bijelkaar, dat ze bijna in elkaar overlopen. Dat het ene pas gebeurt, nadat het andere je eerst overkomen is. Soms lijkt het dat bij mensen het geluk niet op kan. Of is dat ogenschijnlijk misschien? Soms lijkt het dat mensen alleen maar pech hebben, maar dit is volgens mij ook niet zo.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk, heb ik zowel met pech als met geluk te maken. In hoeverre dit in balans is, is maar net de vraag. Kun je meer genieten van geluk als je pech kent? En als het je altijd voor de wind gaat, kun je dan moeilijker tegenslagen incasseren? Wat is de perfecte balans tussen pech en geluk?

Mijn grootste geluk is mijn gezin. Dat ik ruim 29 jaar geleden de liefde van mijn leven tegen gekomen ben. Dat we deze maand 25 jaar getrouwd zijn. Dat we twee kinderen hebben gekregen, waar we ontzettend trots op zijn. Natuurlijk kent een huwelijk voor- en tegenspoed. En het krijgen van kinderen ging ook niet van een leien dakje. Daar is behoorlijk wat pech, verdriet en tegenslag aan vooraf gegaan. Maar uiteindelijk heeft het ons samen sterker gemaakt. Tegenwoordig zijn we een goed geoliede machine. Hebben we aan een half woord al genoeg om te weten wat er speelt bij de ander. Als dat geen geluk is, weet ik het ook niet meer.

Geluk zit in zoveel kleine dingen. Een vroege ochtendwandeling met de honden. Mijn nagels mooi laten stylen. Een moment rust met een kopje thee en een stukje chocolade. Een bezoekje aan de kapper. Kinderen die het goed doen op school. Een heerlijk zonnetje op je snoet. Aangenaam warm binnen zitten terwijl het buiten regent en stormt. Zo kan ik nog wel even door gaan. Er is zoveel geluk te vinden om je heen. De kunst is echter om het te zien én te voelen.

Maar wat is dan die pech? Pech kun je op verschillende manieren hebben. Je mist net je trein. Je haalt een onvoldoende. Van dat ene mooie shirt is uitgerekend jouw kledingmaat uitverkocht. Je kunt ook pech hebben met je gezondheid.

Dit is momenteel een hot item in ons gezin. Twee keer binnen een maand longontsteking krijgen. Drie keer binnen een jaar een operatie ondergaan. Dealen met de gevolgen van de diagnose MS. Vette pech zelfs. Desondanks mogen we van geluk spreken, dat we mensen om ons heen hebben, die ons helpen, ondersteunen en meedenken. We proberen positief te blijven en er het beste van te maken.

Uiteindelijk komt het allemaal goed, zul je zien. In ieder geval voor onze kinderen. Uiteraard kan ik voor mezelf niet in de toekomst kijken wat me qua gezondheid en klachten te wachten staat. Maar voor nu is het goed zoals het is, zelfs met al die andere pech. Deze pech kan immers zo weer omslaan in geluk en dan lacht de wereld ons weer toe…

Een gedachte over “Geluk vs pech

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s