Vitamine D ☀️

Na een lange donkere herfst en winter is daar dan eindelijk weer de zon. In de mooiste kleuren staat ze hoog aan de hemel en straalt ze alsof haar leven ervan af hangt. Wat een heerlijk gevoel, wat heb ik dit gemist. De natuur ontwaakt, de mensen ontwaken. Bomen krijgen weer blaadjes, plantjes schieten uit de grond. Er wordt weer gefietst en gewandeld. De BBQ wordt in menig tuin weer aangestoken. De diepvries gevuld met ijsjes. Nog even en dan worden de zwembadjes weer opgezet. De wereld ziet er ineens een stuk vriendelijker uit. Zelfs de mensen zijn een stuk vriendelijker. En dat alles komt door die mooie goudgele bol.

De zon heeft ook een schaduwzijde. Sterke zonnestralen kunnen gevaarlijk zijn en kankerverwekkend. Maar laat ik mijn zonnige bui nu niet verpesten door hierover te praten. “Té” van alles is nooit goed, dus ook té lang in de zon niet. Maar dat weet iedereen. Gedoseerd en met mate, over het algemeen voor alles en iedereen goed.

Een mooi bijkomend aspect van de zon is, dat je lichaam vitamine D aanmaakt, als je in aanraking komt met de zon. En laat deze vitamine D nou net een grote rol spelen in het leven van een MS-patiënt(e). Vitamine D tekort vergroot de kans op een MS aanval. Vandaar dat de meeste MS-patiënten, inclusief ik zei de gek, een aanvullend vitamine D preparaat nemen. Op recept, in een hoge dosering. Alles om een aanval te voorkomen.

Bij hele hoge buitentemperaturen voel ik me niet meer goed. Dan gaan er andere, oude MS klachten opspelen. Maar van die heerlijke zon, die nu schijnt, kan ik niet genoeg krijgen. Ik ga geregeld even in het zonnetje zitten of liggen, gratis snoepen van die overvloedige vitamientjes D. Wat is tegenwoordig nog gratis? Maar…. voor niets gaat nog altijd de zon op ☀️. En dat zal gelukkig ook altijd zo blijven.

De komende dagen worden we flink verwend met zonnestraaltjes. Pak de zon en straal en vergeet vooral niet te genieten!

IMG_2177

Een gedachte over “Vitamine D ☀️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s