Het zelfhelend vermogen


In december 2018 kondigde Paula Smit van Uit liefde voor jezelf leven  een nieuwe challenge aan: Het zelfhelend vermogen. Op internet is hier vanalles over te vinden en ik zal proberen om in het kort uit te leggen wat dit eigenlijk betekent.

Het zelfhelend vermogen is een soort van innerlijke kracht, die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden. Het zelfhelend vermogen kan ongunstig beïnvloed worden door stress, slechte voeding, (psycho)trauma of ziekte. Daar waar artsen wetenschappelijk veel kunnen bewijzen, is het zelfhelend vermogen nog steeds een onverklaarbaar fenomeen. Toch is gebleken dat een positieve kijk op je eigen ikke en goed voor jezelf zorgen (in meerdere opzichten), veel mensen kan helpen om zich beter te voelen en daardoor een ziekteproces meer draaglijk te maken. Soms werkt het zelfs genezend.

In de challenge van Paula kwamen diverse aspecten van het zelfhelend vermogen naar voren. Elke dag startte ze met een video en een opdracht in de vorm van vragen. ’s Avonds was er online een live sessie om gedachten over de opdracht uit te wisselen.

Dag 1: de actuele situatie. Wat zijn jouw gedachten over de situatie waarin je nu zit?

Dag 2: een stapje terug in het verleden. Hoe heeft jouw beeld over ziek zijn zich gevormd door je opvoeding/verleden?

Dag 3: wat doen uitspraken of patronen uit je omgeving over ziek zijn met je? Welke heb je (on)bewust overgenomen?

Dag 4: wraak, haat en jaloezie werken als gif in je lichaam. Deze gevoelens zorgen voor negatieve energie. Als je probeert om deze gevoelens los te laten door te vergeven en dingen uit het verleden los te laten, ontstaat er ruimte voor positieve energie.

Dag 5: voeding, wat mij betreft onmisbaar als het gaat over het zelfhelend vermogen. Goed voor jezelf zorgen betekent ook gezonde voeding. Door mijn deelname aan het Eet Anders Experiment, was ik hier al van overtuigd en bracht deze dag voor mij niets nieuws.

Dag 6: Paula vertelde over haar ervaringen met Reiki en de helende kracht ervan. Hiermee sloot ze de challenge af.

Mijn eigen visie op het zelfhelend vermogen? Ik ben de afgelopen maanden heel bewust bezig geweest met mijn eigen ikke. Luisteren naar mijn lijf, bewust voor mezelf kiezen, goed voor mezelf zorgen. Ik ben inmiddels vier maanden gestopt met MS medicatie en het gaat goed met mij. Zolang mijn MRI geen nieuwe laesies laat zien en ik lichamelijk geen verslechtering merk, steek ik geen enkele naald meer in mijn lijf en slik ik, behalve vitamine D, geen enkele tablet meer.

De challenge van Paula? Reuze interessant en zeker de moeite waard. Voor mij gewoon weer even die bewustwording waarom je goed voor jezelf moet zorgen en wat onderliggende zorgen en gedachten met je gezondheid kunnen doen. Ik las een mooie quote op internet: het zelfhelend vermogen leren gebruiken is een gunst, het uitvoeren ervan een kunst. Met hulp van de wijze woorden van Paula, maak ik mij die kunst graag meester. Ik geloof in mezelf en ik geloof in de kracht van mijn lijf!


Een gedachte over “Het zelfhelend vermogen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s