Vreemde eend in de bijt

Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je een vreemde eend in de bijt bent? De laatste weken heb ik dit gevoel steeds meer en meer. Eerlijk gezegd weet ik af en toe niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan. Ik zal wat voorbeelden geven.

Onlangs bezocht ik een informatie-avond over MS. Uiteraard weet je vantevoren dat zo’n avond confronterend is. Je ziet lotgenoten in een rolstoel, met een rollator en met duidelijk zichtbare beperkingen. Wat besproken werd, was op sommige punten herkenbaar maar op veel punten gelukkig ook (nog) de ver-van-mijn-bed-show. Temidden van deze groep mensen, voelde ik me niet thuis. Ik doe nog heel veel dingen die zij niet meer kunnen. Ik sta wat dat betreft met mijn MS nog heel ver van deze waarheid af. Ik heb geen behoefte aan middagen of activiteiten die georganiseerd worden voor en door lotgenoten. Ik word hier heel onrustig van. In deze wereld van mensen met MS, voel ik me een vreemde eend in de bijt….

Maar in die “andere” wereld, de wereld van de gezonde mensen, voel ik me soms ook een vreemde eend in de bijt. Temidden van deze groep mensen, weet ik dat zij veel dingen doen waar ik tegenwoordig moeite mee heb. Ik kan het nog wel, maar dan op mijn eigen gestructureerde manier. Een onverwacht uitje? Een avondje theater door de week? Meerdere activiteiten op één dag? Een hele werkdag in plaats van een halve? Extra werken? Afspreken na het werk? Allemaal dingen die bij mij niet meer zo vanzelfsprekend gaan. Waar ik over na moet denken hoe ik het aan ga pakken. Dat zijn dan die momenten, dan voel ik me in deze wereld van gezonde mensen ook een vreemde eend in de bijt.

Op het moment zit deze vreemde eend in de bijt helemaal niet lekker in haar verenpak. Ik kan ontzettend slecht tegen drukte en prikkels. Mijn vermoeidheid voert de boventoon en beperkt me behoorlijk in mijn dagelijks functioneren. Daardoor laat mijn concentratievermogen en reactievermogen ook duidelijk te wensen over. Het wil allemaal even niet lukken en daardoor voel ik me nog meer een vreemde eend in de bijt.

Hoe creëer ik nu voor mezelf een wereld, waarin ik me thuis voel en waarin ik me goed voel? Door me steeds maar weer opnieuw af te vragen waar ik me goed bij voel. Door dingen te proberen om er vervolgens achter te komen, of ze nog bij me passen of juist niet meer bij me passen. Door mensen toe te laten maar ook af te stoten. Iedere keer weer een ontdekkingsreis. Voor sommige dingen sluit ik me af, voor andere dingen stel ik me open. Net zolang tot ik gevonden heb waar ik me goed bij voel. Een prachtige eendenvijver waarin ik naar hartelust kan zwemmen, zonder bang te zijn om te verdrinken.6 gedachten over “Vreemde eend in de bijt

  1. Heel erg herkenbaar. Ik heb ook helemaal niks met lotgenotencontact, omdat ik me dan toch anders voel. Anderzijds merk ik dat de mensen om mij heen mij ook niet altijd begrijpen. Kan soms best een beetje eenzaam zijn. Maar daar blijf ik vervolgens niet te lang in hangen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s